Forum

Добър рейдър, а не турист!  

  RSS

Areat
New Member
Joined: 10 months  ago
Posts: 4
25/12/2016 6:38 pm  

 Здравейте хора! В следващите редове ще опитам да изложа основните добри практики, които един добър рейдър трябва да спазва, за да не бъде забавящ останалите прост турист а допринасящ за успеха на гилдията ценен кадър! 

Начало на райда

Добра практика е да бъдете пред инстанцията няколко минути преди уреченото време. Колкото по-бързо се съберем и започнем райда, толкова по-добре, вместо да го губим в чакане и съмонване на играчи. 

Изключения са дни, когато още не е решено коя райд инстанция ще се прави първо. 

Подготвени герой и ум

Екипировката трябва да е актуално енчантната и сокетната. Нужни са 4 фласка за вечерта и 40 поушънки/дпс/танерски/лечителски. Добрият рейдър също знае какво го очаква. Погледнал е няколко видеа на предстоящите босове и чака само да чуе бойния план на офицерите.

"Препот"

Тук ще обясня, макар и да няма нужда за много от вас, които четете, какво е препот. 
2-3 секунди преди да влезем в битка с бос пием поушънки за dmg, за да можем и по време на битка да изпием още една.
Офицерите следим за това - не се скатавайте!

Траш

Малко хора харесват да бият траш, но това е препятствие, което трябва да преминем преди да се заемем с целта на райда, а именно босовете! Добрият рейдър не оставя останалите да го носят на траша, а активно участва в изчистването му!

Босът

Тук стигаме до основното ястие. Добрият рейдър предварително знае какво го чака в битката, защото е гледал видео как изглежда битката. Преценил е какви таланти ще му трябват и е направил съответните промени.  

Куулдауните тук са много важни. Не винаги пускането им в самото начало е оптимално, въпреки че за тези моменти офицерите ще предупреждават. 
Често има приоритетни адове, които трябва да умрат бързо за намаляне напрежението върху райда. Колкото по-бързо паднат, толкова по-лесно ще се справи райда с останалите механики. 
В първите няколко пул-а на боса всеки играч трябва да си разчете куулдауните, за да бъдат максимално ефективни. Разбирате, кога ви зареждат на ново и кога има транзиционна фаза, за да не ги прахосате 2-3 секунди преди транзицията или друго умение, което би ви възпрепятствали да ги оползотворите.
Това е една от основните задачи на добрия рейдър - правилното разпределяне на куулдауните. 

Забавяне на ротацията с няколко секунди, изчакване на 10-15 секундните "големи" умения да заредят, заставане на позиция, когато това е възможно преди появата на адове и след това бързото им унищожаване също е част от арсенала на добрия рейдър. 

  Ако това усилие не е положено  ще си проличи, даже не е нужно да мълчите в съгласие, след като са ви обяснили за пореден път какво прави босът - мъртвия ви труп и неубития бос го казва достатъчно ясно!

Damage meter

Тук следим damage done , а не dps, защото dps-a е просто моментен пик, докато damage done, е реалната работа, която сте свършили по време на битката. Често дмг-а по адовете има по-голямо значение от дмг-а по боса! Колкото по-бързо се справим с тези, които босът е пратил да се "справят" с нас, толкова по-бързо можем да се върнем да бием боса.

Мъртъв damage dealer прави 0 damage! Бъдете добре информирани за заобикалящата ви среда и умения на боса/адовете, за които трябва да внимавате. 

Ротация

Това е нещо, което трябва да вършите подсъзнателно, а не да следите и него по време на райд. Добре оптимизирано UI е безценно в постигането на това!
След всяка промяна на ротацията/нов експанжън обикновенно отделям по 5-6 часа седмично, ако не и повече в началото бъхтейки таргет дъми. 
Защо ? - Мускулна памет. Разположете най-ползваните си умения на възможно най-лесни за досъп копчета, цд-тата на по-малко удобните. ако не ви достига място. 
Копчетата за ротацията не трябва да пречат на движението на героя и трябва да могат да се натискат по време на движение! Добрия рейдър не обръща героя си на ляво и на дясно с копчета, а с мишката.

BossMods

Наличието на boss mod адон е задължително. Бил той Deadly boss Mods или BigWigs. 

Добрият рейдър се възползва от всякакво възможно предимство, което му е под ръка. А именно ясно предупреждение за умения, на които трябва да реагира мигновено. 
Ясно предупреждение за умения на боса ще обясня как да го настроите в BigWigs.

След като имате инсталиранa последната версия на BigWigs, пишете /bw излиза ви менюто на адона, избирате съответния райд, босът (горен десен ъгъл срещу "select encounter) и натискате червеното копче срещу умението, за което искате по-специално известиве. Отваря се ново меню с куп персонализации на предупреждението, но за базова и напълно достатъчна настройка нас ни интересуват отметките "Emphasize" и "Countdown". 

"Emphasize" - прави по-видим таймера на умението, може да се донастройва в основните опции на адона в подраздел "Messages"

"Countdown" - женски глас отброява от 5 до 1 до пускане на умението. Това е от голяма полза, защото ни освобождава от още 1 нещо, което не трябва да следим и ни оставя да се концентрираме на останалата част от битката!

Class Meta

Добрият рейдър чете специфичните за класа и спека му форуми и следи от кои таланти, статове и тактики останалите изкарват най-добри резултати. Гледа видеа на други играчи със същия клас да улови някой трик, малка вариация в ротацията или позиция, която да му даде преимущество в битките.

Focus target Macro

Това е допълнително умение в арсенала на добрия рейдър - да интеръптва фокус таргет, без да губи време по смяна на таргети и съответно да губи dmg!

#showtooltip
/stopcasting
/cast [@focus,exists][@target] Kick

На мястото на Kick пишете вашето интеръпт умение.

Макрото интеръптва текущия ви таргет, ако нямате фокус таргет и интеръптва фокус таргета, докато сте си таргетнали основния таргет.

Макрото върви ръка за ръка с фокус макрото :

/focus [target=mouseover] 

Това макро фокусира таргета, който сте показали с мишката, без да губите време да сменяте таргет по време на битка.

Реално трябва да отделите само 1 допълнителен бутон за /focus [target=mouseover] макрото. 

Финални думи

Няма перфектен рейдър, има само стремящи се към това да бъдат по-добри! Естествено има ги и туристите, които идват на райд и погазват всичко казано до тук, бавят останалите, не изкарват максималното възможно от героя си било то от невежество или не добра подготовка. 
Истината е, че добрият рейдър предразполага за по-добра обстановка в райда. Успехът на райда зависи от добрата игра на играчите. Техният успех е и ваш успех. В райда няма място за туристи, които губят времето на останалите влезли, за да райдват. Всички искаме да ни е приятно на райд.
Стремете се към това да бъдете по- добри, нека по-доброто бъде вашето нормално състояние и да гоните нови върхове от там. 

"Bleed WellTaHrPa!

Edited: 8 months  ago

Koce and Vlado liked
ReplyQuote
  
Working

Please Login or Register